NoseWork

​I nosework jobbar hunden med ett av sina främsta sinnen, luktsinnet.

Sporten är öppen för alla raser och blandraser att tävla i och det är verkligen en tränings- och tävlingsform som passar alla! Hundar från valp till senior lämpar sig för sporten. Vill du inte tävla med din hund bygger vi din hund utan doft men arbetar med svårighetsgrader och klurigheter istället.

I nosework söker hunden tillsammans med sin förare efter specifika dofter  i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av det arbete professionella sökhundar gör inom t.ex. polisen och tullen, men det är framförallt ett enkelt och roligt sätt att aktivera sin hund.

Bästa sökhunden – den ultimata starten!
Nosework utan doft

På denna kurs jobbar vi enbart med att lära hunden att söka och använda sin nos. Vi vill få hunden att sjävständigt och engagerad med sin naturliga jaktlust att använda nosen för att komma till sin belöning.
Vi kommer prata motivation, belöning.

Fortsättning utan doft

Denna kurs lämpar sig för er som vill jobba mera med enbart godis och belöning. Att bygga din hund ännu mera i olika miljöer och situationer. Göra gömmorna lite svårare men ändå med ett driv framåt. Denna kurs kan passa hundar som är lite försiktiga, inte vågar gå från sin ägare. Det kanske är så att ni inte hittat rätt belöning än som passar.
Vi kommer prata motivation, belöning.

Inlärning av doft

Här går vi igenom hur man lär hunden att söka en specifik doft. Vi introducerar doften eucalyptus, som är den doft man senare använder i den första tävlingsklassen (NW 1 och TSM 1). Under inlärningen arbetar vi främst med behållarsök men testar även inomhussök.

Inga förkunskaper krävs.

Inlärning av behållarsök med doft

Under denna kurs får ekipagen träna vidare på behållarsök och inomhussök. Vi jobbar med olika höjder och olika svårigheter och testar även på utomhussök och fordonssök. Men framför allt säkrar vi upp att doften sitter och att ekipaget kan genomföra doftprov och ha lite mera grunder för att börja tävla.

På teorin pratar vi om luktsinnet och lite tävlingsregler.

Du och hunden bör ha gått inlärning av doft , eller ha motsvarande kunskaper.

Utomhussök med eller utan doft

På denna kurs tränar vi att söka utomhus. Vi kommer jobba med störningar, vindförhållanen och andra roliga utmaningar.

Fordonsök

En tävlingsform inom Nosework är att söka på Fordon. Det kan vara allt från bil, släp, grävmaskin och mycket mer.
Regler kring fordonsök och även hur ni kan träna in detta moment på ett bra sätt.

För denna kurs rekomenderar vi att ni kan minst doften eukalyptus (lavendel/lagerblad), eller ha motsvarande kunskaper.

Fortsättning mängdträning inför tävling

Här jobbar vi med mängdträning i alla fyra momenten och tränar för att ekipaget ska bli redo för tävling i NW 1 och/eller TSM 1, samt förstås ha roligt och få nya utmaningar!

Vi pratar också lite tävlingspsykologi och regler, som vi varvar med den praktiska träningen.

Du och hunden bör ha gått behållarsök, eller ha motsvarande kunskaper.

Övrigt

Vi kommer anordnar engångstillfällen där ni kan ”prova på” men även enskilda tillfällen med färdia sökområden. Träningstillfällerna är till för er som vill träna på att tävla.